Workshop ‘Wendbaarheid’

Als Van Altena en de Jongh geloven wij dat gezonde en toekomstbestendige organisaties altijd vooruit kijken en anticiperen op wat er komen gaat. Wanneer werk en werkvormen veranderen, heeft dat namelijk invloed op alle lagen van de organisatie. Alleen anticiperen is echter niet voldoende. Je moet je ook kunnen aanpassen.

Een wendbare organisatie is een toekomstbestendige organisatie

Wij geloven dat gezonde en toekomstbestendige organisaties altijd vooruit kijken en anticiperen op wat er komen gaat. Wanneer werk en werkvormen veranderen, heeft dat namelijk invloed op alle lagen van de organisatie. Het is echter niet voldoende om alleen te anticiperen, je moet je ook kunnen aanpassen.

Hiervoor moet je wendbaar zijn. Wendbaarheid is het vermogen om snel en effectief te kunnen veranderen. Wendbaarheid helpt organisaties om in de basis soepel te kunnen reageren op onverwachte omstandigheden.

Een wendbare organisatie is goed afgestemd op de buitenwereld en kan bij verandering telkens opnieuw koers bepalen. Dit kan echter nooit zonder wendbare mensen en teams. In de ideale situatie zijn zowel mens en werk wendbaar en groeien zij met elkaar mee, ondanks veranderingen.

De ervaring leert echter dat het lastig is om de wendbaarheid binnen de organisatie of binnen een team op een praktische manier te versterken.

Inhoud van de workshop

De workshop ‘wendbaarheid’ helpt hierbij. Tijdens de workshop word je meegenomen in het begrip wendbaarheid en onderzoek je waarom het in jouw context relevant is. Op een praktische, interactieve en resultaatgerichte wijze ga je aan de slag met het in kaart brengen van je huidige situatie en onderzoek je waar de meeste wendbaarheidswinst te behalen valt én hoe je hier concreet mee aan de slag kunt.

Ten eerste ga je aan de slag met het behapbaar maken van het begrip wendbaarheid. Je maakt kennis met het integrale model van wendbaarheid, gericht op vier dimensies:

  1. Strategische wendbaarheid: hoe strategisch wendbaar is je organisatie of team? In hoeverre ben je goed afgestemd op de buitenwereld, kun je steeds opnieuw koers bepalen en deze in de haarvaten van je organisatie krijgen?
  2. Wendbare mensen en teams: hoe wendbaar zijn mensen en teams? Hoe makkelijk kunnen mensen en teams mee veranderen of zelf de verandering vormgeven?
  3. Wendbaar organiseren: hoe wendbaar is de organisatie van het werk? Ondersteunt de organisatie van werk wendbaarheid of werkt het eerder belemmerend?
  4. Leiderschap gericht op zelfleiderschap: hoe staat het met leiderschap en zelfleiderschap – een essentiële eigenschap voor wendbaarheid? Is er een heldere richting en ruimte om eigenaarschap te kunnen pakken? En wordt dit ook opgepakt?

Hierna ga je praktisch aan de slag door in kaart te brengen waar de meeste wendbaarheidswinst te halen valt binnen de eigen praktijksituatie én hoe je hier concreet mee aan de slag kunt. Ook leer je hoe je het goede gesprek hierover voert in je organisatie, om tot de meest impactvolle aanpak te komen.

Na afloop van de masterclass krijg je 19 oplossingsrichtingen en 37 interventies aangereikt als inspiratie hoe je wendbaarheid kunt vergroten in de praktijk.

Programma

  • Waarom wendbaarheid?
  • Wat is wendbaarheid precies?
  • Aan de slag met de Wendbaarheidsscan: waar staat je organisatie of team momenteel? Waar ligt de kracht? Waar liggen de grootste kansen om meer wendbaar te worden?
  • Welke van de oplossingsrichtingen en interventies zijn interessant?
  • Hoe kun je hiermee aan de slag?
  • Werkatelier wendbaarheid: hoe begin je hiermee in je eigen team / team? Hoe betrek je anderen en voer je een gerichte dialoog?

Resultaten van de workshop

Tijdens de workshop krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe zorg je ervoor dat wendbaarheid praktisch, toepasbaar en waardevol wordt voor je organisatie?
  • Hoe zorg je ervoor dat wendbaarheid van voornemens op papier tot praktijk wordt gebracht?
  • Hoe zorg je dat wendbaarheid een goede follow-up krijgt en tot duurzame resultaten leidt?

In samenwerking met Moon-HRM

De workshop zal worden geleid door drs. Hanneke Moonen.

Als oprichter en eigenaar van Moon is Hanneke grondlegger van een praktische en procesgerichte aanpak van strategische personeelsplanning. Daarnaast is ze specialist in strategische personeelsplanning en wendbaarheid. Ze begeleidt vele besturen, managementteams en HR-professionals bij het aanscherpen van hun organisatiestrategie en de vertaling hiervan naar strategisch HRM. Ze heeft duizenden leidinggevenden en adviseurs begeleid in het toekomstbestendig maken van hun teams/organisatie.

Ze is een veelgevraagd spreker, procesbegeleider, trainer en docent bij Nyenrode en auteur van het HOE boek voor Strategische personeelsplanning.  In 2021 verscheen van haar hand het Hoe boek voor wendbaarheid waarin ze weer een complex thema vertaalt naar een praktische aanpak en interventies waar je zelf direct mee aan de slag kunt.

Haar inspiratie vindt zij in het strategische praktisch maken, blijven vernieuwen en tot resultaten komen. Ze heeft een rotsvast vertrouwen in de oplossingskracht van mensen in organisaties. In het begeleiden van groepen kiest ze voor interactie, gezamenlijk analyseren en het delen van ervaringen: inspiratie! Haar achtergrond: Personeelswetenschappen en Psychologie.

 

De deelname

Interesse om deel te nemen aan deze workshop?

Schrijf je dan in via onderstaand inschrijfformulier! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om de deelname te bevestigen.

Vanwege de mate van interactiviteit tijdens de workshop is er en max. aantal deelnemers van 20.
Vol = vol

Kosten: 400 euro excl BTW
Datum: 16-03-2023 van 13:00 tot 17:00
Locatie:
Van Altena en de Jongh
Robijnstraat 18
1812RB Alkmaar