11 juni 2022

Hoe krijg je als werkgever je medewerkers in beweging?

Nederland is Europees kampioen zitten – dit blijkt uit cijfers van de NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) Op een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Daarnaast kent Nederland het hoogste aantal beeldschermwerkers. Ons vele zitten leidt tot een hogere kans op ernstige ziektes, depressies en fysieke klachten. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziekt wordt.

Elk half uur bewegen – zet ook de stap

Op 8 april 2021 lanceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne ‘Elk half uur bewegen – zet ook de stap’. Deze campagne vraagt aandacht voor lichamelijke onder belasting op het werk.
Iedereen die veelal zittend werk doet wordt hierin opgeroepen om elk half uur even te bewegen.

In de kick-off van de campagne werden een aantal handige tips gegeven om beweging tijdens de werkdag te stimuleren. Hierbij de belangrijkste inzichten op een rijtje.

Onderbelasting

In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch werkte voor de corona crisis gemiddeld 69 % van de beeldschermwerkers meer dan 6 uur achter hun scherm en is dit tijdens de crisis opgelopen tot 87% . Ook onze overuren op het werk zijn meer dan verdubbeld – van 3.3 uur naar 7.1 uur. Daarnaast neemt slechts 38% van de thuiswerkers regelmatig een korte pauze.

Deze cijfers zijn verontrustend. Hieronder geven wij een overzicht van hoe een potentiële werkdag voor beeldschermwerkers er op een gezonde manier uit zou kunnen zien.

De ideale werkdag

 • Spendeer niet meer dan 50% van je werkdag zittend.
 • Sta elke 30 minuten op.
 • Wanneer je toch langer zit, sta dan ten minste 10 minuten op per 2 uur.
 • Zit niet meer dan 5 uur van je werkdag.
 • Combineer zitten (60%), staan (30%) en wandelen (10%)

Tips

 1. Beweeg vijf dagen per week 30 minuten met duidelijk verhoogde hartslag (‘’Brisk Walking’’)
 2. Beweeg drie dagen per week 20 minuten intensief.
 3. Doe twemaal per week spierversterkende oefeningen.
 4. Voorkom zitten door een sta bureau, lopen/lunchwandelen, staand vergaderen, en op staan.

Tips om er voor te zorgen dat het zitten verminderd onder de kantoormedewerkers

Het creëren en doorbreken van gewoontes is en blijft lastig. Het zit in onze natuur om de makkelijkste weg te kiezen. Toch zijn er tips om veranderingen te weeg te brengen.
Hieronder een aantal op een rijtje.

Sociale druk

Er heerst nog gene op het gebied van bewegen op de werkplek. Waar lunchwandelen ondertussen normaal is, blijft een aantal squats doen achter het bureau of als enige opstaan tijdens een vergadering om te rekken nog een dingetje.
Mensen kijken veelal naar anderen om te zien wat normaal gedrag is.

Tip: zet het goede voorbeeld als management zijnde. Wanneer je als leidinggevende of manager de eerste stap zet is het makkelijker voor medewerkers om te volgen.

Autonomie

Maak bewegen geen verplichting. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat het bewegen hen wordt opgelegd zal dit averechts werken. Het is belangrijk dat werknemers de autonomie bewaren en zelf er voor kiezen om in beweging te gaan. Je kunt dit aanmoedigen door opties te bieden en de keuzevrijheid expliciet te benadrukken.

Voorbeeld: Je kunt lopen of je kunt stretchen – het is jouw keuze. Wij bepalen niet wat voor jou het beste is.

Nadenken over gewoontes vormt gewoontes

Laat je medewerkers nadenken over goede gewoontes. Een optie zou zijn om de volgende invul oefening te doen ‘’als ik … doe, dan doe ik daarna …’’

Bijvoorbeeld: Als ik straks voor de 2e keer koffie ga halen dan neem ik gelijk mijn oude kopje mee en gebruik ik deze opnieuw’’.

Bovenstaand voorbeeld resulteerde in een reductie van 30% minder kopjes.

Belonen helpt niet

We kennen ze allemaal, de apps die je stappen tellen. Een mooi initiatief – maar het werkt alleen wanneer je medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn om meer te bewegen. Beloon je medewerkers dan ook niet met geld of extra uren vrij, anders gaan ze bewegen om de verkeerde redenen. Je kunt medewerkers wel intrinsiek motiveren door self pursuasion.

Stel hen bijvoorbeeld de vraag: welke voordelen zou het voor jou opleveren om iedere dag een wandeling te maken?

Denk aan plan B:

Misschien heb je voor jezelf bedacht dat je tijdens de pauze een half uur gaat wandelen, maar vraagt je collega vervolgens of je bij hem komt zitten om wat te eten. Het is in zo’n situatie makkelijk om inderdaad te gaan zitten. Beter is het om voor jezelf al een plan B te hebben. Als ik niet ga wandelen, dan blijf ik wel staan en dan vertel ik mijn collega wat mijn beweegredenen hiervoor zijn. Wanneer je dit voor jezelf op een rijtje zet is het makkelijker om je er aan te houden.

Het even onderbreken van je werk, is een onderdeel van je werk

Het onderbreken van je werk en elk half uur even opstaan van je werkplek, zou het beste een vast onderdeel van je werkdag zijn. Hieronder praktische tips die je met gemak kunt implementeren in je werkdag:

 1. Zet reminders – dit kan met digitale tools, zoals apps die elk half uur een melding geven op je beeldscherm  of met de ouderwetse post-its.
  Plak bijvoorbeeld een post-it op de bovenkant van je laptop met ‘’Bewegen!’’ er op. Wanneer je aan het einde van de dag de laptop dicht klapt zie je de reminder en herinner je jezelf eraan om even te bewegen.
 2. Leg je pauzes vast in je agenda. Zo ontkom je er niet aan en geef je ook aan bij je collega’s dat dit de tijd is waarin je even rust neemt.
 3. Bewerk je telefoon contacten: zet bijvoorbeeld ‘’lopen!’’ achter de naam van je collega. Iedere keer dat deze collega belt kies je er voor om lopend te telefoneren.
 4. App je collega voorafgaande aan een overleg en vraag of hij of zij de meeting lopend wil doen.
 5. Voor op de werkplek: wanneer je gebruik maakt van zit/sta bureaus, vraag je medewerkers dan om de bureaus in staande positie achter te laten.
  Dit zorgt ervoor dat je collega’s de dag staand kunnen beginnen en zet een goed voorbeeld.
 6. Ruil je voormalige reistijd in om te sporten.

Praktische tools

 • De app Work & Move. Deze kun je verbinden aan zit-sta bureaus. De app zorgt ervoor dat het bureau ieder half uur van zelf om hoog gaat.
 • Het programma ‘’Pausit’’. Pausit; je eigen personal trainer op jouw computer. Pauze software dat jou gericht helpt om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag.