Nieuws

Bij Van Altena en de Jongh zijn we altijd bezig met het verzamelen van nieuwe ontwikkelingen.

Nieuws

Terugblik: Inspiratiedag 2023

Terugblik op de Van Altena & de Jongh inspiratiedag 2023: Onze 7e klantendag, vanaf nu inspiratiedag, was een succes. De lezingen en workshops van de dag stonden in het teken van actuele thema’s over de relatie: werk en gezondheid. Lees hier een kort verslag van de dag.

Lees meer

Pieter de Jongh: inspiratiedag speech

Pieter de Jongh opende de Van Altena & de Jongh inspiratiedag 2023 met een prikkelende speech over de thema’s in de huidige arbeidsmarkt.

Lees meer

Leven in een Blue Zone: Gezond oud worden! Hoe dan en wat kunnen wij daarvan leren?

Ga eens bij jezelf na: hoeveel mensen ken je in jouw omgeving die negentig jaar of ouder zijn, en ook nog in goede gezondheid verkeren? Waarschijnlijk niet zo veel.

Oud worden, zonder chronische ziekte, komt steeds minder voor in onze westerse wereld. We hebben meer kennis en meer mogelijkheden – maar we worden er niet gezonder op. Sterker nog, we zijn nog nooit zo ziek, dik, verslaafd en verdrietig geweest. Hoe kan dit?

 

Lees meer

Eigen regie: de beste manier om verzuim te voorkomen.

Waarschijnlijk kent iedereen wel het eigen regie model. Centraal daarin staat dat de werkgever (de leidinggevende) de regie voert over het (beheersen van) verzuim.

De gedachte is: de leidinggevende is integraal verantwoordelijk voor zijn medewerkers. Daarom is het niet meer dan logisch dat zij/hij zowel de beheersing van, de preventie van en de re-integratie bij verzuim in handen neemt.

Je moet hier zeggen: ja, logisch! Het gaat immers om je eigen medewerkers, je kent ze het beste, je geeft elke dag leiding en dan is er bij verzuim, dus gemiddeld op 5% van de dagen, opeens iemand anders die de gesprekken voert en de re-integratie vorm geeft? En wie zou dat moeten doen?

Lees meer

Pieter de Jongh: reactie op ‘geef bedrijfsartsen hun vak terug’

In deze blog geeft Pieter de Jongh een reactie op het opiniestuk van Rudo Vissers (CEO Paradigma groep), hier terug te lezen.

Lees meer

8 innovaties die leiden tot nieuwe HR-werkmodellen

Uit interviews van McKinsey & Company met HR-managers en directieleden komt naar voren hoe het HR-werkmodel moet veranderen om van waarde te blijven in organisaties. McKinsey onderkent daarbij acht innovatieve verschuivingen als drijvende kracht achter nieuwe HR-werkmodellen.

Lees meer

Ziekteverzuim stijgt: kort door griep, lang door stress

Het ziekteverzuim in Nederland is in februari 2023 opnieuw hoger. Het korte verzuim steeg vooral door griep en is ‘normaal voor een griepgolf’. Het lange verzuim, voornamelijk het gevolg van klachten door stress, blijft echter ook groeien.

Lees meer

Subsidie voor duurzame inzetbaarheid

Subsidie voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden? Individuele werkgevers kunnen een aanvraag doen van 1 september tot en met 30 november 2023. Dit is een verruiming van de MDIEU, de maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden; die stond alleen open voor aanvragen van gezamenlijke werkgevers- en werknemersorganisaties.

Lees meer

Personeelstekorten? 7 subsidies voor oudere werknemers of werknemers met een arbeidsbeperking

De arbeidsmarkt is onverminderd krap, personeel vinden is een grote uitdaging. Het schaap met de vijf poten is niet te vinden, als werkgever mag je al blij zijn als je een schaap met vier poten vindt. Maar er zijn ook andere ‘schapen’ die prima op een vacature passen, te denken valt aan oudere werknemers en/of mensen met een arbeidsbeperking. Toch gebeurt dit maar mondjesmaat.

Lees meer