Beweging & Mentale Gezondheid

Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar speelt ook een essentiële rol in het bevorderen van ons mentale welzijn. Nu stress en burn-out steeds vaker voorkomen op de werkvloer, wordt het nog belangrijker om te begrijpen hoe regelmatige beweging kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid.

Lichaamsbeweging als hulpmiddel

Lichaamsbeweging is een krachtig middel voor het verbeteren van onze mentale gezondheid. Beweging kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst, het verbeteren van slaapkwaliteit en het stimuleren van cognitieve functies. Ook kan regelmatige beweging helpen bij het verlichten van depressie en bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke manieren waarop lichaamsbeweging bijdraagt aan mentaal welzijn:

Vermindering van stress en angst

 • Endorfineproductie
  Beweging stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als de ‘gelukshormonen’, die helpen om stress en angst te verminderen.
 • Cortisolreductie
  Regelmatige beweging helpt om cortisol, een stresshormoon, te verlagen.

Verbetering van de slaapkwaliteit

 • Diepe slaap
  Lichaamsbeweging bevordert een diepere en meer rustgevende slaap, wat essentieel is voor het herstel van lichaam en geest.
 • Regelmaat
  Consistente lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van de slaapcyclus.

Stimulering van cognitieve Functies

 • Neuroplasticiteit
  Beweging bevordert de neuroplasticiteit, de mogelijkheid van het brein om nieuwe verbindingen te vormen, wat leidt tot verbeterde leer- en geheugenfuncties.
 • Concentratie en productiviteit
  Beweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat resulteert in betere concentratie en hogere productiviteit.

Verlichting van depressie

 • Serotonineniveaus
  Regelmatige beweging verhoogt de productie van serotonine, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van stemming en emoties.
 • Zelfbeeld en zelfvertrouwen:
  Het behalen van fitnessdoelen kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Beweging op de werkvloer

Als werkgever kun je een rol spelen in het bevorderen van de (mentale) gezondheid van medewerkers door lichaamsbeweging te integreren én stimuleren op de werkvloer. Dit kan op verschillende manieren, van het aanbieden van flexibele werkuren tot het creëren van een bewegingsvriendelijke werkruimte. Door beweging te stimuleren en te faciliteren, draag je bij aan het welzijn van je medewerkers en aan een positieve, energieke werkomgeving.

Hieronder vind je diverse strategieën om beweging effectief te integreren in de dagelijkse routines van medewerkers.

1. Flexibele werkuren

 • Flexibele werktijden
  Door het aanbieden van flexibele werkuren kunnen medewerkers tijd vinden voor een ochtend- of lunchwandeling, of een andere activiteit, zonder zich zorgen te hoeven maken over tijdsdruk.
  Dit moedigt een gezonde balans tussen werk en beweging aan.

2. Bewegingsvriendelijke werkruimte

 • Sta-bureaus
  Het aanbieden van sta-bureaus moedigt medewerkers aan om minder te zitten en actiever te zijn, wat gunstig is voor de algehele gezondheid en het verminderen van een sedentaire levensstijl.
 • Bewegingsruimte:
  Creëer speciale ruimtes waar medewerkers kunnen stretchen of een korte yogasessie kunnen doen om stijfheid te verminderen en de energie te verhogen.

3. Bewegingsprogramma’s en uitdagingen

 • Bedrijfsfitness
  Bied bedrijfsfitnessabonnementen aan, organiseer groepsactiviteiten zoals bootcamp- of yogasessies en stimuleer medewerkers om gebruik te maken van faciliteiten zoals sportscholen in de buurt.
 • Uitdagingen en Competities
  Organiseer uitdagingen zoals stappencompetities om medewerkers te motiveren meer te bewegen, met beloningen en erkenning voor degenen die actief deelnemen.

4. Educatie en bewustwording

 • Workshops
  Bied workshops aan over het belang van lichaamsbeweging, ergonomie op de werkplek en effectieve manieren om beweging te integreren in het dagelijkse leven, zowel op het werk als thuis.
 • Mentale gezondheidscampagnes
  Voer campagnes uit om het bewustzijn over de voordelen van lichaamsbeweging voor de mentale gezondheid te vergroten, met de nadruk op stressvermindering en het bevorderen van welzijn.

5. Beweging in vergaderingen

 • Wandelvergaderingen
  Stimuleer wandelvergaderingen in plaats van zittende vergaderingen, vooral voor brainstormsessies en informele besprekingen, om zowel de creativiteit als de fysieke activiteit te bevorderen.
 • Korte pauzes
  Moedig werknemers aan om korte pauzes te nemen voor stretchoefeningen of een korte wandeling om de bloedcirculatie te verbeteren en de mentale alertheid te verhogen, wat kan helpen om de productiviteit te verbeteren.

Win-win situatie

Als werkgever is het faciliteren en stimuleren van beweging binnen je organisatie een win-win situatie. Het kan leiden tot een daling van ziekteverzuim, een verhoging van de algehele tevredenheid en motivatie van je team, en het versterkt het welzijn van je medewerkers. Bovendien draagt het bij aan het succes en de duurzaamheid van je bedrijf.