Nazorg voor medewerkers die corona hebben gehad
Het herstel van medewerkers die Covid-19 hebben gehad duurt vaak maanden. Naast fysieke problemen, kan er ook sprake zijn van psychische klachten. Vaak gaat het echter om een combinatie van beiden.
In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht aan ondersteuning voor uw medewerkers en tips om hen het beste te ondersteunen tijdens hun herstel.
Lichamelijke klachten
Longproblemen:
Het corona virus kan voor een ernstige longontsteking zorgen, dit kan langdurige schade aan de longen geven. Of er blijvende schade is en hoeveel, verschilt per persoon. Ook kan iemand langere tijd moeite hebben met ademen en benauwd zijn. Het kan dat uw medewerker hierdoor bepaalde dingen niet meer kan doen die hij of zij voor de ziekte wel kon doen. De website van het longfonds biedt veel informatie over het coronavirus en longproblemen.
Tips
- Roken is extra schadelijk voor de longen. Stoppen met roken is goed voor de gezondheid, zeker nu. De website Ikstopnu.nl biedt advies over hoe u kunt stoppen met roken of iemand anders kunt ondersteunen bij het stoppen.
- Heftig inspannen, maar ook emoties zoals boosheid en angst kunnen voor ademhalingsproblemen zorgen. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen en stress te voorkomen. Het programma StressLes van Therapieland kan hierbij ondersteunen.
Problemen met beweging en spierkracht:
Door het ziek zijn en langere tijd niet bewegen verliezen spieren aan kracht. Zelfs simpele activiteiten zoals opstaan, lopen en fietsen kunnen pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk om het bewegen weer op gang te zetten, de pijn zal vanzelf minder worden. Het is hierin belangrijk om goed naar het lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Activiteiten kunnen stap voor stap weer worden opgepakt.
De volgende behandelingen kunnen hierbij helpen.
Behandeling Fysiotherapie
Fysiotherapie kan helpen om spieren te trainen en wederom fit te worden. Vanuit de basisverzekering kunnen ex-coronapatiënten met langdurige krachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van maximaal 50 behandelingen. Via Chronisch Zorgnet vindt u praktijken die eerstelijns revalidatie aanbieden voor COVID-19 patiënten.
Behandeling ergotherapie
Ergotherapie kan helpen om activiteiten in en om het huis veiliger en prettiger te maken. Zij kunnen adviezen geven over hoe om te gaan met energie. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig en uw zorgverzekering vergoedt tien uur per jaar en een extra 8 uur voor ex-corona patiënten.
Dieetadvies
Het kan zijn dat uw medewerker ondervoed is geraakt tijdens zijn of haar ziekteperiode en tevens spiermassa is kwijtgeraakt. Goede voeding is nu extra belangrijk om beter te worden. Eiwitrijke voeding helpt bij de opbouw en het beter worden van het lichaamsweefsel, zoals spieren en organen. Ook helpt het om de voeding te verdelen over de gehele dag en kleinere porties te eten.
Vanuit de basisverzekering worden er doorgaans 3 uur vergoed voor dieetadvies, daar komen 7 uur extra bij voor ex-coronapatiënten.
Post-coronazorg
Voor de bovengenoemde behandelingen is het van belang dat er eerst een indicatie wordt gedaan door de huisarts of longarts. Deze zorg is namelijk alleen bedoeld voor mensen die langdurige klachten ondervinden zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De extra paramedische zorg voor ex-coronapatiënten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
Verder advies bij fysieke klachten:
- Motiveer uw medewerkers om actief te werken aan het herstel. Dit hoeft vaak niet ingewikkeld te zijn; elke dag een stukje verder lopen of fietsen, stapsgewijs huishoudelijke taken oppakken, goed en eitwitrijk eten en genoeg slapen zijn een mooi begin.
Onderstaand een aantal gratis trainingen van de GGZ die hierbij kunnen helpen:
Blijf thuis, blijf fit:
Fit blijven is normaal al lastig, maar als je de hele dag thuis moet zitten, is het bijna niet te doen. Toch zijn er manieren om gezond te blijven eten en bewegen, zelfs tijdens de Corona-crisis. Deze zelfhulpmodule helpt mensen te werken aan motivatie, en geeft tips om fit en gezond te blijven.
Gezond eten:
Ben jij klaar om je voedingspatroon aan te pakken? Maar weet je nog niet precies hoe? Deze training helpt je om stap voor stap naar een gezondere leefstijl toe te werken.
Beter slapen:
Kom je moeilijk in slaap? Lukt het je niet om de hele nacht door te slapen? Word je ’s ochtends niet uitgerust wakker? Dan past de training Beter slapen bij jou!
- Mocht het toch niet lukken om de alledaagse activiteiten op te pakken, dan zijn er zijn veel mooie initiatieven waarbij men terecht kan voor hulp. Op de website van het longfonds kunt u een overzicht vinden van alle organisaties die helpers en mensen met een hulpvraag met elkaar in contact brengen.
Geestelijke problemen
Ziek zijn heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op hoe we ons voelen. Men kan emotioneel uit balans zijn door wat er is gebeurd. Vaak begint de verwerking pas wanneer het lichamelijk weer beter gaat. Dit kan leiden tot verdriet, angst, somberheid, zorgen over de toekomst en stress en onzekerheid. Het is normaal deze emoties te voelen, maar het kan het beter worden in de weg staan.
Advies
- Geef extra aandacht aan medewerkers die corona hebben gehad. Vraag hen geregeld hoe het met hun gaat en geef hen de gelegenheid om hun gevoelens te delen. Het binnenhouden van emoties zorgt voor spanning. Wanneer praten niet lukt, is het opschrijven van deze gevoelens ook een optie.
- Ondersteun uw medewerkers bij het vinden van een goede dag structuur en ritme. Stimuleer hen om te doen wat ze altijd al deden, maar dan eventueel in een aangepaste vorm.
- Wanneer uw medewerker na corona terug aan het werk gaat is het goed om een overleg in te plannen tussen de medewerker, bedrijfsarts en werkgever. Zo kunnen we samen kijken hoe we dit het beste kunnen oppakken. Algemeen advies is, begin rustig met simpele en duidelijke taken en bouw langzaam op.
We vinden het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd is over de gevolgen van het corona virus. Zo hopen we dat u bet er in staat bent om klachten te begrijpen en waar nodig, tijdig te laten behandelen. Professionele hulp is hierbij ten alle tijden beschikbaar. Onze artsen en adviseurs staan klaar om uw medewerkers hierin te ondersteunen, een luisterend oor te bieden en te beoordelen of aanvullende behandeling nodig is.
Wellicht ook interessant
Omgaan met stress: effectieve copingstijlen
Af en toe wat werkstress is onvermijdelijk. Deadlines, hoge werkdruk en onverwachte uitdagingen kunnen iedereen wel eens voor korte tijd uit balans brengen. Hoe je hier vervolgens mee omgaat – of ‘coopt’ – maakt echter het verschil tussen overspannen raken of er sterker uit komen.
In gesprek over life events
Voor leidinggevenden en HR-professionals is het belangrijk om te weten hoe ze gesprekken kunnen voeren met medewerkers die door een life event gaan. Een goed gesprek kan het verschil maken tussen een medewerker die zich gesteund voelt en een die zich overweldigd en geïsoleerd voelt.
Medewerkers ondersteunen tijdens life events
Volgens cijfers van het CBS is psychische of mentale overbelasting, overspannenheid of een burn-out de grootste oorzaak van verzuim na de griep. Deze vormen van overbelasting worden vaak veroorzaakt door te lange periodes van stress en te weinig tijd om tot rust te komen. Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze stressvolle periodes zijn life events.