Nederland in harde lockdown: de maatregelen die het werk raken op een rij.
Minister-president Rutte doet een dringende oproep aan werkgevers om personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken. Uit verkeersgegevens blijkt volgens Rutte dat veel minder mensen dan tijdens de eerste ‘intelligente lockdown’ thuiswerken. Gebruik het OV alleen voor noodzakelijke reizen (naar werk gaan valt hier niet onder, behalve voor mensen in cruciale beroepen). De premier lichtte maandagavond de ‘harde lockdown’ toe, die vanaf dinsdag 15 december ingaat.
Deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 19 januari 2021:
Winkels gaan dicht, behalve winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager en de opticien mogen open blijven. Hier volgt de lijst van zaken die maandagavond op de site van de Rijksoverheid is gepubliceerd:
- Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven, bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations;
- Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
- Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;
- De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten;
- Mensen met een niet-medisch contactberoep moeten hun werkzaamheden stoppen. Te denken valt aan kappers en masseurs, maar bijvoorbeeld ook aan tatoeëerders. Vanaf morgen mogen zij niet meer aan de slag. Medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten, kunnen wel doorwerken – uiteraard met inachtneming van alle afstands- en hygiëneregels.
- Restaurants in hotels moeten dicht. Ook roomservice is niet meer toegestaan.
- Musea, pretparken, dierentuinen, sauna’s, theater en casino’s sluiten voor bezoek.
- Boeken mogen nog wel afgehaald worden in bibliotheken, maar de publieksfunctie vervalt.
- Leraren geven vanaf woensdag (een dag later dus dan de lockdown ingaat) uitsluitend online les. Uitzonderingen gelden voor praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens en tentamens in het (voor)examenjaar mbo, hbo en wo. Ook geldt een uitzondering bij alle onderwijsvormen voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.
- Kinderopvang en buitenschoolse opvang sluiten, behalve voor kinderen van mensen met een cruciaal beroep (o.a. politie, zorg)
- Sekswerkers moeten hun activiteiten staken.
- Reisadvies van de rijksoverheid: reis niet naar het buitenland en boek geen reis tot 15 maart.
Deze tijdelijke coronamaatregelen kunnen verlengd worden na 19 januari of (deel) afgebouwd. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van het aantal besmettingen.
Deadline NOW naar 27 december
Het is vanaf dinsdag weer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor coronasteun. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV bevestigd na de door premier Mark Rutte aangekondigde lockdown. Daardoor worden plotseling veel meer bedrijven getroffen door omzetverlies dan eerder het geval was.
Bedrijven die minstens 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden kunnen de regeling, de zogeheten NOW-steun, gebruiken om de loonkosten door te betalen. Die tegemoetkoming is deze keer maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.
De periode om de steun aan te vragen voor de derde NOW-regeling was juist afgelopen. Het loket daarvoor was open van 16 november tot en met 13 december.
Bron: PWnet.
Wellicht ook interessant
Omgaan met stress: effectieve copingstijlen
Af en toe wat werkstress is onvermijdelijk. Deadlines, hoge werkdruk en onverwachte uitdagingen kunnen iedereen wel eens voor korte tijd uit balans brengen. Hoe je hier vervolgens mee omgaat – of ‘coopt’ – maakt echter het verschil tussen overspannen raken of er sterker uit komen.
In gesprek over life events
Voor leidinggevenden en HR-professionals is het belangrijk om te weten hoe ze gesprekken kunnen voeren met medewerkers die door een life event gaan. Een goed gesprek kan het verschil maken tussen een medewerker die zich gesteund voelt en een die zich overweldigd en geïsoleerd voelt.
Medewerkers ondersteunen tijdens life events
Volgens cijfers van het CBS is psychische of mentale overbelasting, overspannenheid of een burn-out de grootste oorzaak van verzuim na de griep. Deze vormen van overbelasting worden vaak veroorzaakt door te lange periodes van stress en te weinig tijd om tot rust te komen. Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze stressvolle periodes zijn life events.