26 februari 2024

RSI: risico’s, preventie en genezing

Op 29 februari is het internationale RSI dag. In Nederland lopen naar schatting zo’n 2 miljoen mensen het risico op RSI.
In bepaalde beroepsgroepen komen RSI klachten vaker voor dan andere. Met name beroepen waarin mensen veel herhaalde bewegingen maken of weinig afwisselen qua werkhouding.
De inhoud van het werk is een bepalende factor, maar ook de werkomgeving is van groot belang.

Wat is RSI?

Repetitive Strain Injury (RSI) ook wel bekend als ‘muisarm’ of ’tenniselleboog’, verwijst naar pijnlijke spier-, zenuw- en peesklachten als gevolg van overbelasting en herhaalde bewegingen. Anders dan de namen muisarm of tenniselleboog doen vermoeden, kan RSI elk lichaamsdeel treffen: ook de nek, schouders en rug zijn risicogebieden.

De meest voorkomende klacht van RSI is pijn. Dit kan een constante pijn zijn, of pijn bij het maken van bepaalde bewegingen. Andere RSI klachten die veel voorkomen zijn spierspanning, stijfheid, trillingen, krachtverlies en verkrampingen.

Tips om RSI te voorkomen

Zowel werknemer als werkgever kunnen preventief stappen nemen om de kans op RSI te verminderen.

Tips voor werknemers

  1. Houdingen en beweging:

    Wees je bewust van je lichaamshouding tijdens het werk. Sta stil bij hoe je zit: zorg voor ontspannen armen, neutrale polsen en typ niet te hard.
    Neem daarnaast met regelmaat even pauze om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Zeker als je veel in dezelfde houding staat of zit of dezelfde bewegingen maakt.

  2. Inrichting thuiswerkplek:

    Een ergonomische werkplek kan de risico’s van RSI beperken. Vraag jezelf eens af of jouw bureaustoel en bureau op de juiste hoogte zijn afgesteld. Maak gebruik van een extra monitor en overweeg ook eens extra hulpmiddelen zoals een ergonomische computermuis, een polssteun of een voetenbankje.

Tips voor werkgevers

  1. Biedt voorlichting en training:

    Als werkgever kun je medewerkers ondersteunen door hen voor te lichten over RSI: de symptomen ervan en hoe RSI te voorkomen.
    Je kunt denken aan trainingen over ergonomie, werkhoudingen en gezonde werkgewoonten.

  2. Verzorg ergonomische werkplekken:

    Ook is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde werkplek, denk aan: goed afgestelde werkplekken, ergonomische bureaustoelen, verstelbare bureaus en andere hulpmiddelen die de werkhouding ondersteunen. En moedig regelmatige pauzes aan zodat mensen in beweging kunnen komen en kunnen ontspannen.

  3. Zet een werkplekonderzoek in:

    Wanneer je het echt goed wilt aanpakken kun je als werkgever regelmatige werkplekonderzoeken uitvoeren. Een werkplekonderzoek kan potentiële risicofactoren voor RSI identificeren en advies bieden met betrekking tot maatregelen om de risico’s te verminderen.

  4. Zorg voor afwisseling:

    Zorg voor afwisseling in het werk, zowel in taken als activiteiten. Stimuleer je medewerkers om regelmatig van houding te veranderen. Afwisseling voorkomt overbelasting van bepaalde spieren en gewrichten.

  5. Stressmanagement:

    RSI kan ook worden verergerd door stress. Ondersteuning bij werkgerelateerde stress kan helpen. Dit kan variëren van het bieden van individuele interventies tot het aanbieden van flexibele werktijden om een betere balans tussen werk en privé mogelijk te maken.

Wat te doen als je last hebt van RSI?

Als je al last hebt van RSI, is het belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen. Behandelingen kunnen variëren van rust en het vermijden van herhalende activiteiten tot fysiotherapie, ergotherapie, medicatie en soms zelfs chirurgie, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Daarnaast kunnen oefeningen gericht op het versterken van spieren en het verbeteren van de houding helpen bij het herstel en het voorkomen van toekomstige problemen.

Zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen!

Door bewust te zijn van de risico’s, een goede ergonomische houding aan te nemen en de werkplek juist in te richten, kun je de kansen op het ontwikkelen van RSI aanzienlijk verminderen en zorg je voor een gezondere en productievere werkervaring.

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen?

Ook wij bieden interventies op het gebied van ergonomie en bedrijfsfysiotherapie. Wil je een werkplekonderzoek inzetten of advies van een bedrijfsfysiotherapeut?
Neem dan contact op met onze afdeling interventies: [email protected]