Pieter de Jongh: inspiratiedag speech
Beste mensen,
Mijn naam is Pieter de Jongh. Hartelijk welkom allemaal in deze mooie en vitale setting.
Op onze 7e klantendag, vanaf nu inspiratie dag, sluiten we aan op actuele thema’s over de relatie werk en gezondheid! We nodigen klanten uit, en relaties. Ons hele team van nu ruim 20 mensen is aanwezig, zij zijn te herkennen aan hun optimistische uitstraling.
Erg leuk is dat er dit jaar maar liefst 65 inschrijvingen zijn, zodat wij denken dat onze populariteit steeds groter wordt. We hebben dan ook een inspirerende sprekers en vrolijke stemmende workshops. We zijn blij dat Thijs Launspach, speciaal voor ons, tijd heeft vrij willen maken; hij was ofwel fokking druk en dan weer stond zijn telefoon, zo leek ’t wel, gewoon uit.
Hartelijk dank aan ons team, dat deze middag mogelijk maakte. En dank aan Koningsbosch, ooit een jeugdherberg, in het dorp waar ik geboren ben. Ik herinner mij hier een nacht waarop ik gestoken werd door een wesp.
Ook wij omarmen de thema’s van nu:
- De krappe arbeidsmarkt, in andere woorden vergrijzing en te weinig kinderen. Als laat-boomer uit 1957, bijna AOW dus straks lekker goedkoop, ben ik dan ook blij dat er überhaupt zoveel mensen hier zijn!
- De “altijd aan staan maatschappij”, en de mogelijk hiermee ook samenhangende toenemende klachten die lijken op burn-out.
- De stroom aan aanbod van vitaliteitsdiensten, die regie voeren op je werk, je gezondheid en je leven zo gemakkelijk laten lijken.
Ja, er zijn zorgelijke zaken, maar er is ook veel rijkdom en de Nederlander is, ook al lijkt het soms niet zo, best gelukkig.
Misschien moeten we wel concluderen (maar dat laat ik aan jullie na vandaag) dat als Nederland straks overstroomt, ons geluk ligt in het houden van droge voeten of het hebben van een rubberbootje.
Of dat toch blijkt dat aandacht voor communicatie de sleutel is tot re-integratie, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.
Maar kom, ik ben wel genoeg zo, en ja het werk kan uit (al is ’t maar voor even) en gelukkig zie ik weinig millennials, zodat we lekker over hen kunnen praten.
Bram de Jongh zal vandaag uw gids zijn, en ik hoop van harte dat jullie een fijne dag hebben en er even uit zijn, en geïnspireerd worden … en daarna… weer lekker aan ’t werk!

Wellicht ook interessant
Terugblik: Inspiratiedag 2023
Terugblik op de Van Altena & de Jongh inspiratiedag 2023: Onze 7e klantendag, vanaf nu inspiratiedag, was een succes. De lezingen en workshops van de dag stonden in het teken van actuele thema’s over de relatie: werk en gezondheid. Lees hier een kort verslag van de dag.
Leven in een Blue Zone: Gezond oud worden! Hoe dan en wat kunnen wij daarvan leren?
Ga eens bij jezelf na: hoeveel mensen ken je in jouw omgeving die negentig jaar of ouder zijn, en ook nog in goede gezondheid verkeren? Waarschijnlijk niet zo veel.
Oud worden, zonder chronische ziekte, komt steeds minder voor in onze westerse wereld. We hebben meer kennis en meer mogelijkheden – maar we worden er niet gezonder op. Sterker nog, we zijn nog nooit zo ziek, dik, verslaafd en verdrietig geweest. Hoe kan dit?
Eigen regie: de beste manier om verzuim te voorkomen.
Waarschijnlijk kent iedereen wel het eigen regie model. Centraal daarin staat dat de werkgever (de leidinggevende) de regie voert over het (beheersen van) verzuim.
De gedachte is: de leidinggevende is integraal verantwoordelijk voor zijn medewerkers. Daarom is het niet meer dan logisch dat zij/hij zowel de beheersing van, de preventie van en de re-integratie bij verzuim in handen neemt.
Je moet hier zeggen: ja, logisch! Het gaat immers om je eigen medewerkers, je kent ze het beste, je geeft elke dag leiding en dan is er bij verzuim, dus gemiddeld op 5% van de dagen, opeens iemand anders die de gesprekken voert en de re-integratie vorm geeft? En wie zou dat moeten doen?