Fijne kerst en de groeten uit Barnspeet!

De touringcar draait de hoek om. We naderen het dorp.

Die ochtend hadden we ons verzameld bij de dichtstbijzijnde McDonalds. Er heerste een giechelige sfeer. Sommigen wreven in hun handen. We hadden er zin in, maar het was ook spannend.

Het gezelschap bestond uit de eerste groep toeristen die naar Barnspeet mochten gaan. Deze eerste reis was binnen 0,01 seconde volgeboekt. Begrijpelijk, de tocht zou uniek worden.

De glossy prospect vertelt het verhaal:

Barnspeet, wat een avontuur!

“Lieve toeristen! U zult een groep in het wild wonende en levende non-vaxers zien. Omdat het unheimisch kan voelen, en het virus lustig rondwaard in dit dorp, mogen alleen recent* gevaccineerde volwassenen deze unieke tour maken. Wat een avontuur!”

Na de pandemie in 2020 en 2021 en na lange vaccinatie inspanningen is COVID-19 onder controle gebracht. Een groot deel van de Nederlandse bevolking (64%) is nu gevaccineerd. U weet dat een vaccinatie voor iedereen verplicht is. Helaas zijn er mensen die niet willen meewerken, de Non-Vaxers. Deze Non-Vaxers zijn een bron van nieuwe Covid-haarden. Alhoewel er een herd immunity lijkt te zijn, zijn er toch regelmatig opvlammingen in Nederland geweest. Bovendien zijn er toch twijfels aan de duur van de immuniteit. Om voor eens en voor altijd deze risico’s uit te bannen zijn er zogenaamde non-safe zones gemaakt. Dit is een goedkopere oplossing dan de kwetsbaren te isoleren.

Barnspeet is zo een voorbeeld van een non-safe zone. Het  is uitverkoren om als woonplaats te dienen voor mensen die niet gevaccineerd willen worden. Deze groep Non-Vaxers is met “zachte drang” uit hun oorspronkelijke woonplaatsen gehaald. Hierdoor is Barnspeet van een dorp van 3000 mensen een stad van 40.000 mensen geworden. Andere voorbeelden in Nederland zijn Tholsluis en Giessenveld.

*Check vooraf goed de geldigheid van uw Covid19 vaccinatie. Vraag bij twijfel eventueel advies aan uw huisarts of aan de reisleider.

De sfeer is goed. De bossen rond Barnspeet staan prachtig herfstig, ook al is het midwinter. De klimaat verandering is zelfs hier doorgedrongen. Wij dragen geen mondkapjes, dat lijkt ook lang geleden. Het dorp ligt in een open landschap, en is omringd door nertsfokkerijen. We zijn al door 3 checkpoints gereden, waar we vrolijk en trots ons vaccinatiebewijs aan de chirurgisch ingepakte beveiliger laten zien (ze werken zo te zien bij  een particulier bedrijf) .

Al snel zien we de eerste huizen van Barnspeet.. en daar, daar loopt een Non-Vaxer!. Zij heeft een mondkapje op (is verplicht?) en schrikt van de bus met de bepantsering. Al snel verzamelen zich toch agressief kijkende groepjes Non-Vaxers  Sommigen zien er vermagerd uit, sommigen hijgen van de inspanning, anderen doen alsof het hen niets kan schelen. We zien vuurwerkbergen liggen (mag dat hier wel?). In de hoofdstraat, ooit van een dorpsachtige kneuterigheid, stikt het van de kroegen. Deze hebben exotische namen als: Prikkebeen, Moderna maar niet heus, O2tekort en ga zo maar door. Achter de donkere ruiten vang je soms een glimp op van een bedompte volgepakte ruimte, waar flarden van in de “normale” wereld verboden schlagers als: “Er staat een nerts in de gang” en ”Wuhan Wuhan, daar ben ik van” klinken.

Midden op het dorpsplein staat een reusachtige kerstboom. We draaien en parkeren. Het wordt stil in de bus. Gaan we uitstappen? Het kan, ons is bezworen dat het veilig is: we zijn immers gevaccineerd. Toch is er twijfel. Sommigen dubbelchecken hun vaccinatiebewijs. Mijn buurman blijkt een Chinees vaccin te hebben gekregen en blijkbaar dringt dat nu pas tot hem door. Bleek zit hij in zijn stoel en kijkt fanatiek op zijn mobieltje. Gelukkig is de reisleider een bron van rust en optimisme. Hij is rond de 50, en heeft, zo vertelde hij, jaren in Griekenland op Moria gewerkt als noodarts. Niets kan hem nog van zijn stuk brengen, zo lijkt het en dat geeft ons allen het gevoel dat we het wel redden. Het voelt alsof je uit je safaritruck stapt vlakbij  een troep leeuwen, die normaal gesproken slapen en seksen, maar ook opeens kunnen veranderen in moordmachines. Tijd voor een nieuwe vakantie bedenk ik me, het kan immers weer!

Plots is er rumoer en onrust. De eersten (zullen zij dan toch de laatsten zijn?) draaien zich om en proberen de volgers terug de bus in te duwen. Ik probeer te zien wat er aan de hand is. Ik hoor gegil en hoor ook hard en schel gehoest. Dit geluid triggert  vlucht reacties. Er volgt een golf van lichamen die over elkaar heen de beschutte, veilige bus in willen. Terwijl de chauffeur  vol gas geeft, hangen er nog panische toeristen aan de deur , in een poging het vege lijf te redden. De reisefuhrer roept kalmte om, en schreeuwt naar de verlorenen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken want er komt een leger truck hen snel halen! Mijn buurman, van het Chinese vaccin, slaat 3 wees gegroetjes. De bus scheurt het plein af, schampt de enorme kerstboom en plankgas denderen we naar gevaccineerd Nederland. Wow, de prospect heeft niet gelogen: wat een avontuur!

Het is kerst in Nederland. We gaan genieten!

Bron: Geschreven door Pieter de Jongh