2 oktober 2023

MDIEU-subsidie: zet in op de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers

Duurzame inzetbaarheid is een essentieel aspect van een gezonde en vitale organisatie. Het houdt medewerkers gemotiveerd, gezond en productief. Het liefst wil iedereen gezond door blijven werken tot aan hun pensioen. Toch lukt dit helaas niet altijd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft zich tot doel gesteld om duurzame inzetbaarheid tot een vanzelfsprekendheid te maken voor werkend Nederland.

De MDIEU-subsidie: jouw kans op financiële ondersteuning

Als onderdeel van deze inspanning heeft het ministerie van SZW de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU) in het leven geroepen. Deze regeling stelt aanzienlijke financiële middelen beschikbaar voor bedrijven en sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid.

Daarnaast voorziet de subsidie in tijdelijke financiële ondersteuning voor oudere werknemers, die vanwege gezondheidsredenen of zwaar werk, moeite hebben om door te werken tot de AOW-leeftijd.

Mogelijkheden voor investering in Duurzame Inzetbaarheid

Als werkgever kun je op verschillende manieren investeren in duurzame inzetbaarheid. Zo kun je investeren op thema’s zoals:

 • Gezond, veilig en vitaal werken.
 • Goed werkgeverschap
 • Een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit
 • Bewustwording en eigen regie van werknemers op hun loopbaan

Met andere woorden: initiatieven die helpen om medewerkers tot aan hun pensioen inzetbaar en arbeidsmarktfit te houden, zelfs in een veranderende wereld.

Komt de dienstverlening van Van Altena en de Jongh in aanmerking voor de subsidieregeling?

Goed nieuws! Onze dienstverlening bij Van Altena & de Jongh komt in aanmerking voor de MDIEU-subsidie. Als adviesbureau arbeid en gezondheid zetten wij ons actief in voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Denk aan onze Inzicht Scan, gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid van medewerkers, gevolgd door interventietrajecten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van jouw organisatie.

Ook afzonderlijke diensten komen in aanmerking voor de subsidie. Neem gerust contact op voor meer informatie over de voorwaarden!

Hoe kom je als werkgever in aanmerking voor de MDIEU-subsidie?

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, is het noodzakelijk om een bedrijfsanalyse uit te voeren. Deze analyse biedt inzicht in de specifieke uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie.

Daarnaast dien je een activiteitenplan op te stellen. Dit plan beschrijft welke maatregelen je wilt nemen om de duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie te bevorderen.
Dit plan omvat tevens een begroting.

Hoe kan Van Altena en de Jongh ondersteunen?

Bij Van Altena en de Jongh staan we klaar om jou te ondersteunen bij het uitvoeren van de bedrijfsanalyse en bij het gezamenlijke opstellen van een activiteitenplan. Je bent hierna klaar voor de aanvraag van de MDIEU subsidie!

Wil je ook hulp bij de uitvoering van het activiteitenplan? Dat kan! We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Belangrijke details met betrekking tot de subsidie:

 • Arbeidsorganisaties, waaronder bedrijven en stichtingen, kunnen de subsidie aanvragen.
 • Het drempelbedrag voor de aanvraag is € 150.000. Met een maximale subsidie van 50% komt de drempelwaarde van de subsidie neer op € 75.000.
 • Het eerste aanvraagtijdvak voor 2024 opent op 2 april.
 • Er komt een nieuw aanvraagtijdvak in 2024 (exacte data volgen)
 • De subsidie is opgedeeld in 50% voor duurzame inzetbaarheid, 25% voor eerder stoppen met werken en € 5000 voor de bedrijfsanalyse.
 • Voor het toepassen van de RVU (regeling vervroegd uittreden) dien je ook te investeren in Duurzame Inzetbaarheid.
 • Het is niet toegestaan om de MDIEU subsidie te stapelen met andere subsidies.

Het aanvragen van de subsidie Duurzame Inzetbaarheid voor bedrijven omvat de volgende stappen:

 1. Voer een grondige bedrijfsanalyse uit.
 2. Stel een gedetailleerd activiteitenplan op incl. begroting.
 3. Registreer je als subsidieaanvrager op het Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid.
 4. Dien de subsidieaanvraag in, inclusief de bedrijfsanalyse, het activiteitenplan en de begroting.

De beslissing volgt binnen dertien weken.

Benieuwd naar de mogelijkheden en voorwaarden van de MDIEU-subsidie?

Neem dan contact op met Sandra Selderbeek (Klantmanager Werk & Gezondheid)

Zij vertelt je graag meer.

Mail Sandra